Tips voor leuk leren in de vakantie!

01-08-2019

Allereerst: vakantie is bedoeld om uit te rusten van al het harde werken in het afgelopen jaar. Lekker binnen of buiten bezig zijn, activiteiten ondernemen en met het gezin op pad gaan. Toch zien we na de vakantie dat veel kinderen geleerde lesstof weer op moeten frissen omdat het wat is weggezakt. Zeker bij kinderen met automatiseringsproblemen, dyslexie of dyscalculie is het belangrijk om vaardigheden te herhalen om de zogenaamde zomerdip te voorkomen. 

Wij zijn een groot voorstander van leuk en daardoor meer effectief leren. We delen daarom een aantal tips met jullie om op speelse wijze toch ook in de vakantie de lesstof te kunnen herhalen.

- Neem spellen mee op vakantie. Denk voor taal aan de maan-roos-vis spellen, galgje, scrabble, Spellingstrijd, Loco of apps die de taalvaardigheid kunnen stimuleren. Leuke rekenspellen zijn bijvoorbeeld Yahtzee, Regenwormen, Koehandel, Monopoly of het nieuwe Gorgel tafels oefenen spel. Zelf spellen bedenken kan natuurlijk ook; zo maakten wij van vlaggetjes en krijt een 'tafel-vlaggenlijn' (zie foto). Leer en Meer biedt onze leerlingen ook kosteloze licenties voor Taalblobs en Taal in Blokjes e-reader; twee online oefenprogramma's voor lezen en spellen. 

- Oefenen in concrete situaties. Het lezen van plaatsnaamborden, de menukaart, ondertiteling van een leuke film, allemaal voorbeelden van praktisch lezen. Of maak eens een leuk recept en laat je kind de stappen voorlezen en uitvoeren. Rekenen is ook een vaardigheid die gemakkelijk kan worden toegepast in de dagelijkse activiteiten: wat kosten deze boodschappen samen, hoeveel bolletjes ijs kun je kopen voor tien euro, hoe lang kun je nog spelen als je om negen uur binnen moet zijn... 

- Vakantiebieb. Download de app en luister gratis naar duizenden boeken! De app is zowel voor Apple als Android geschikt.

- Goed voorbeeld doet goed volgen. Dus neem mee die thrillers, tijdschriften of misschien toch vakliteratuur..

Wij wensen jullie veel leuk leerplezier!